Futómű javítás, állítás a Méta Autószerviznél Budapesten a 19. kerületben

Hogy én mennyire imádom kipróbálni a város újdonságait! És itt most nem kizárólag a gasztronómiára gondolok, hanem más szolgáltatásokra is, mint mondjuk szabaduló szobák vagy bármiféle játék vagy sportolási lehetőség. De ami igazán a fókuszomban van, az valóban az éttermek illetve az egyéb gasztrónómiával összefonódó helyek és szolgáltatók. Nagyon szeretek mindenféle finomságot és különösen oda vagyok azokért a helyekért, ahol valamilyen speciális, tájegységre vagy népcsoportra jellemző menüsorból lehet választani a jobbnál-jobb ételeket. A személyesen kedvencem a vietnámi és thai konyhák, amiből több zseniális is van a fővárosban – köszönhetően annak, hogy nagy számban élnek városunkban ezeknek a népeknek a képviselői. De persze, amikor úgy döntök, hogy kipróbálok valamit, amit én újnak látok, az nem feltétlenül jelenti valóban azt, hogy az a hely most nyitott. Így van ez például a Méta Autószerviz esetében is.

Én simán mondhatnám, hogy most nyitottak, hiszen én nem olyan régóta vagyok a megrendelőjük, de ettől függetlenül mégis, már sok-sok éve jelen vannak a piacon. A futómű javítás, állítás és persze mindenféle alapvető szervizelési folyamat a tevékenységi körük része. Könnyű megjegyezni, mert márkafüggetlenek, tehát nem csak bizonyos autókkal lehet őket megkeresni, hanem bármivel oda lehet gurulni, hogy nézzenek rá.

A bejelentkezés alapvetően a metaautoszerviz.hu oldalon található telefonszámon történik a legegyszerűbben. Azért van ez így, mert gondoljatok csak bele. Egyáltalán nem mindegy, hogy amivel érkezik az autó, az mondjuk egy futómű javítás, állítás, vagy egy teljes átvizsgálás és a felmerülő problémák fullos javítása. Érezhetitek ti is, hogy időben nagy különbség lehet a kettő között, de ezt mi, hozzá nem értők nem feltétlenül tudjuk pontosan megítélni, felmérni. Ezzel ellentétben a Méta Autószerviz csapata nagyon is járatos az ilyen ügyek osztályozásában akár látatlanban is, ezért érdemes rájuk bízni, hogy mennyi idővel számolnak az autónk problémájának megoldásában.

Van például egy olyan alapszabály, amit nem feltétlenül tudnak azok, akik nem értenek a futómű javításhoz vagy állításhoz, vagy egyáltalán az autószereléshez – de mégis, jelentősen befolyásolhatja, hogy mennyi ideig tart maga az autó átnézése és javítása. Ez a szabály pedig nem más, minthogy azokat az alkatrészeket, amiből két ugyanolyan van az autóra szerelve szimmetrikusan, tehát egy jobbon és egy a bal oldalon, azokat együtt kell kicserélni. Ez teljesen független attól, hogy mi romlik el és mi az, amit még működőképesnek vélünk. Ha valami meghibásodik az egyik oldalon, az azt jelenti, hogy ott nem fogja tudni betölteni a rá vonatkozó feladatot, vagy nem tudja rendesen viselni a rá eső terhelést. Ezért azt lehet feltételezni (illetve tudni), hogy ez a többlet terhelés vagy feladat a másik oldalon még épen dolgozó eszközre fog hárulni. Mivel azt nem lehet biztosan tudni, hogy mióta áll fenn egy ilyen egyenlőtlen elosztású állapot, ezért fontos, hogy a páros alkatrészek cseréje párosan történjen meg.

Nyilván ezeket a dolgokat, hogy a futómű javítás, állítás hogyan zajlik, vagy hogy miért kell párban cserélni némelyik alkatrészt az autóban – nem magamtól tudom. A metaautoszerviz.hu oldalán lehet egy blog felületet találni, ahol mindig megjelennek hasznos bejegyzések az éppen aktuális problémákhoz kapcsolódóan. Tehát, nyáron például klímatöltéssel kapcsolatban lehetett olvasni, ősszel a téli átállás volt a sláger. Most pedig, hogy hol fagyosak az utak, hol pedig szárazak – és hatalmas kátyúkat generálnak ezzel, a futómű javítás, állításról is lehet bőven olvasni ezen az oldalon.

Külön cikk dolgozza fel azt a témát, hogy hogyan történik a műszerekkel való futómű beállítás a Métánál és hogy ez pontosan mennyibe is kerülhet a megrendelőnek. De a már korábban emlegetett írásban az is jelen van, hogy az egyes elemeket milyen áron tudják kicserélni. Így többek között tételesen fel vannak sorolva a torziós rugók, a spirálrugók, a laprugók, a toronycsapágyak, a lengőkarok és még sok-sok más egyéb, ami szintén szóba jöhet ennél a fajta tevékenységnél.

A szumma árat persze nehéz pontosan megmondani ezek alapján, de egy nagyjából vett értéket meg lehet saccolni, szóval, ha úgy érzitek, hogy rángat az autó, vagy netán valami még rosszabb és élesebb panasz jön elő, akkor irány a futómű javítás, állítás a Méta Autószerviz 19. kerületi szervizében.