Étterem napelemmel, avagy a nagy álmom

A gasztronómia fontos szerepet tölt be a családom életében, ugyanis már a nagyapám is saját vendéglátó egységet üzemeltetett, amelyet később az édesapám vett át. Ma is az ő kezében van az étterem vezetése, ugyanakkor a szükséges iskolák elvégzése után volt szerencsém belekóstolni a családi biznisz által a szakmába, amelyet külföldön folytattam – több éves séf tapasztalatot szereztem itt, megannyi új technikát és fortélyt tanulva. A friss, közeli alapanyagok minden magára adó étterem első számú szempontjai kéne, hogy legyenek, én ebben a szellemben tértem vissza Magyarországra két éve. Mivel az elmúlt 1-2 év nem igazán kedvezett a vendéglátó egységeknek, más területre kerültem a munkát illetően, annak is örültünk, hogy a családi vállalkozás túlélte valahogy ezt az időszakot, nemhogy még egy embert – jelen esetben engem – alkalmazzanak. Közben volt szerencsém eleget gondolkozni a jövőmet illetően, illetve rengeteg kreatív energia halmozódott fel bennem, amelyet csak ételköltemények megkomponálásában tudnék levezetni. Így kezdett egyre jobban kikristályosodni a fejemben egy saját étterem képe, szépen lassan igyekeztem összetenni a koncepciót, kikérni szakmabeliek véleményét, végiggondolni az induláshoz szükséges eszközöket, “fegyvertárat”, engedélyeket, anyagi keretet. Sajnos láttam arra példát a közvetlen környezetemben, hogy hozzám hasonló korú, nagyjából ugyanilyen adottságokkal és tapasztalattal rendelkező kollégáim hogyan buknak bele egy jól induló vállalkozásba. Sokszor a nem megfelelő előkészítésen vagy marketingen múlik, nem is az ételeken. Az időzítés is sokat számít, na meg az, hogy egy szuper gárda jöjjön össze, és persze a helyszín sem utolsó. Nem könnyű azért egy jó helyet megcsípni a településünkön, főleg hogy vagy meg kell vásárolni (ami nagy költség), vagy ott a bérleti díj hónapról hónapra… Sok tehát a rizikó, és arra is gondoltam ám, hogy jó nekem a családi vállalkozásban, és ugyan miért csinálnék magunknak konkurenciát? Aztán végiggondoltam: egyrészt nem ugyanazon a településen van a két étterem, másrészt teljesen más lenne a koncepció és stílus – nem ugyanaz a célközönség. Harmadrészt a saját utamat szeretném járni – ez a legfőbb indok.

Napelem rendszer családi házra 2021-ben” – ez a felirat nézett vissza rám egy nap a monitoromról. Ekkor gondoltam végig, hogy ha már házam nincs, de éttermem a közeljövőben lesz, miért ne működjön a rendszer napelemmel, ha már igazán modern, tudatos és újító szeretnék lenni (és nem utolsó sorban a Földünkkel is kíméletesnek maradni)? A felirat egy weboldalhoz vezetett, ami nagyjából minden napelemmel kapcsolatos kérdésre választ ad, ami valaha bárkiben is felmerült (nem túlzok, tényleg). A kezdőlap egy nagyon kellemes, idilli képpel fogad, amely alatt megkezdhetjük a töméntelen mennyiségű információ tanulmányozását. Tulajdonképpen azt is elmondják nekünk, milyen lépésekben történhet a napelem rendszer felszerelése épületünkre. Ezt az alábbiakban tolmácsolom:

  1. A weboldal tanulmányozásával megismerjük a napelem rendszerekkel kapcsolatos szükséges információkat.
  2. Az űrlapon keresztül árajánlatot kérünk a Napelem rendszer csapatától.
  3. Megkeresésünk után a megyei napelem kivitelező partnerük fogja velünk felvenni a kapcsolatot.
  4. A következő, és egyben egyik legfontosabb lépés az ingyenes helyszíni felmérés (amelynek során eldől, alkalmas-e az adott épület a napelem rendszer telepítésére – ez még a későbbiekben kifejtésre kerül).
  5. Amennyiben minden rendben és megtörténik a szerződéskötés is, úgy elindulnak az ügyintézési folyamatok.
  6. Egy számunkra is megfelelő, előre leegyeztetett időpontban megtörténik a napelem rendszer telepítése (nem vesz sok időt igénybe).
Napelem rendszer családi házra 2021-ben

Vonzott a gondolat, hogy magamnak kezdjem el termelni az áramot, hiszen ez egy szuper, előremutató megoldás! A kezdőlapon található táblázat segítségével könnyebben el tudtam képzelni ezt az egész folyamatot: példának egy havi 18 000 Ft-os fogyasztást hoz fel az oldal. Ennek kiváltásához egy 5 kW-os napelem rendszer a megfelelő, amelynek ára nagyjából 2 000 000 Ft-ra tehető. Mivel nincs két egyforma hónap áramfogyasztást illetően, illetve napsütötte órák számát tekintve sem, ezért körülbelüli megtérülési idővel kalkulálhatunk csak, ami 10 évet jelent. Azonban ha azt nézzük, hogy valójában hány évtizedre fektetünk be egy ilyen rendszerbe, akkor nagyon is megéri az árát. Emellett a gyártók úgynevezett teljesítménygaranciát vállalnak a termékeikre, ami azt jelenti, hogy a napelem paneljeinek a telepítés utáni 25-30 évben minimum 80%-os hatékonysággal kell működniük.

De vissza egy másik fontos kérdéshez: mi történik a szemlén, ahol eldől, megfelelő-e az épület a panelek telepítéséhez és működéséhez? Ez a szakemberek számára rutin feladatnak minősülő ellenőrzés először is szemrevételezi az épület tájolását – délkeleti és délnyugati tájolás a legszerencsésebb, úgy éri a paneleket a lehető legtöbb napfény. Emellett az esetleges árnyékoló tényezőket is szükséges felderíteni, azaz hogy akad-e olyan fa vagy épületelem a közelben, amely befolyással bír a napelemre, beárnyékolja azt. Ha eddig rendben vagyunk, még akkor sem biztos, hogy zöld utat kap a telepítés: a tető dőlésszöge ugyanis szintén fontos szempont, az ideális értékek 25 és 45 fok között alakulnak. Végül a tetőszerkezet stabilitását is fontos ellenőrizni, hogy elbírja-e a ráhelyezendő súlyt. Fontos hozzátenni, hogy ez a helyszíni felmérés nem jár semmilyen elkötelezettséggel és valóban teljesen ingyenes, semmilyen rejtett költség (például kiszállási díj) nem terheli! Úgy gondolom, ez egy igen korrekt ajánlat.

Az árajánlat kérő űrlap megkönnyíti a céggel való kapcsolatfelvételt. Elegendő megadnunk jelenlegi vagy tervezett havi villanyszámlánk összegét, azt, hogy melyik megyében tervezzük a telepítést, ezen kívül a nevünket, telefonos és e-mailes elérhetőségünket. Végül érdemes egy rövid üzenetben összefoglalnunk gondolatainkat, vagy esetlegesen bármilyen plusz információt megadnunk, amivel gördülékenyebben haladhat a folyamat.

Sharp vagy Tesla napelem?
A Sharp az egyik legkörnyezettudatosabb multi, napelemekkel pedig ők kezdtek el elsőként komolyabban foglalkozni – anno 1959-ben, tehát sok évtizedes tapasztalat van mögöttük. A napelem-modulok sorozatgyártását rá 4 évre kezdték meg, 1976-ban pedig paneljeiket már műholdra szerelték – mára pedig a japán műholdak 90%-án Sharp gyártmányú napelemek találhatóak.
A Tesla ugyan fiatalnak mondható a Sharp történelméhez viszonyítva, ugyanakkor az alternatív energiák egyik éllovasáról és a világ egyik legmeghatározóbb brandjéről beszélünk. 2017 óta forgalmaznak napelemes tetőcserepeket. A cserepek prémium kategóriásak és a legjobb minősítésekkel rendelkeznek, élettartamra szóló garanciával bírnak – ám áramtermelési képességeik garanciája 30 év, erre érdemes figyelni.

Az oldalon egyébként a 15 leggyakrabban felmerülő kérdésre is választ kaphatunk, például hogy miképpen történik egy napelem rendszer szerelése, mi a napelem adó, illetve mi a különbség a napelem és napkollektor között. Utóbbi nekem sem volt teljesen világos eddig, de most eloszlatták a ködöt a fejemben. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy ez a két dolog egy és ugyanaz, azonban míg az általunk tárgyalt napelemek egyenáramot termelnek, addig a napkollektorok hőenergiát, ez pedig a vízmelegítésben lehet segítségünkre. Fűtésre is alkalmas (amire egyébként a napelem rendszer is).

Napelem rendszer családi házra 2021-ben, csak ennyit mondok – és minél több étteremre is! Remélem, az enyém lesz a következő!