Diákmunka Budapest szívében: tapasztalataim a TopiWork.hu-val

Amikor először léptem be a főváros nyüzsgő világába, a diákmunka keresésének kihívásaival kellett szembenéznem. Méghozzá elég hamar, én aztán nem halogattam a dolgot, mert nem engedhettem meg magamnak… Budapest, a lehetőségek és kalandok városa, sok diák számára jelenti azt a helyet, ahol nem csak a tanulmányokban, hanem a munka világában is először teszik próbára magukat. Nekem mégis voltak aggodalmaim a diákmunka budapesti témakörét illetően.

Nem ismertem a várost, azt sem tudtam, mit szeretnék, de lett végül megoldás. Méghozzá egy kvázi tökéletes megoldás. Ebben a cikkben szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalatokat, amiket a TopiWork.hu használata során szereztem, miközben egy helyi étteremben dolgoztam.

Még a főiskolai éveim alatt döntöttem el tehát, hogy először munkát keresek, hogy anyagilag is támogassam magam, és hogy értékes tapasztalatokat szerezzek. Az interneten keresgélve, a diákmunka budapest keresőszavakkal több oldalt is megnéztem, de a TopiWork.hu azonnal kitűnt a tömegből. Azt hittem, ma még csak ott tart a diákmunka (és ezen belül a budapesti diákmunka is), hogy majd árufeltöltő lehetek a Tescoban vagy ilyesmi, ha ki akarom egészíteni azt a pénzt, ami a megélhetésemhez kell. Ez a nagyon nagy baj: hogy élni tanulóként is kell, de az egyetem persze nem fizet… Ugyanakkor a Topiwork bizonyította, hogy mára századokat léptünk előre. Nem mintha a tescós munka ne lett volna oké. De a diák, a hallgató nem nehezen használható igásló. Tanulnia kell és ezt a munkaadónak pedig értenie kell!

A TopiWork.hu oldalon a diákmunkák széles skálája állt rendelkezésemre. Az éttermi munkák között böngészve találtam meg azt a lehetőséget, ami leginkább érdekelt: pincérként dolgozni egy népszerű belvárosi étteremben. A TopiWork különlegessége abban rejlik, hogy kifejezetten diákokra szabott lehetőségeket kínál, érthető leírásokkal és valós munkaadók ajánlataival.

Ez alatt azt is értem, hogy bár vannak mondjuk fizikai munkák, ha valaki ezt keresi, de itt minden diák korrekt bérezésű lehet olyan dologban is, ami még szakmai tapasztalatot is nyújt neki. Fordulnak hallgatók a szakmai gyakorlatuk ügyében is a Topihoz, meg másban is. Elég korrekt, elég transzparens az egész, órabér feltüntetve a hirdetéseknél, szeretem ezt a szolgáltatót.

A Topi egy jó példa lett nekem mindenre. A gyorsaságuk, az alaposságuk, a XXI. század tempójának megfelelő online módszereik és hozzáállásuk. Mostanában azt mesélem sokaknak, mennyiben lenne jobb a világ, ha “topis tempóban” zajlana minden. Ők felfogták, hogy sokaknak az egyetem az élete próbatétele. Sokan állnak úgy hozzá, hogy ez egyetem nagy része biztos csak buli… De gondoljatok bele azok helyzetébe, akiknek albérletet kell fizetni, hogy ott élhessenek egy városban, ahol a sulijuk van, és nem is szeretnének negyed- vagy ötödmagukkal együtt élni, hogy olcsó legyen.

A Topi segít abban, hogy megismerjük kicsit belülről a komoly munka világát. Nem csak a mellékes “pénzkeresősét”. Ők tényleg abban is próbálnak segíteni, hogy a tanult szakmánkhoz közelítsünk akkor is, amikor dolgozunk, amikor először munkát vállalunk. Segítenek könnyűvé tenni az első lépéseket – nekem van ismerősöm, aki komoly mérnöki állást kapott még a diplomaszerzés előtt, egy külföldi cégnél így. Neki már azon sem kell aggódnia például, mi lesz ha végez az egyetemmel és állás kell akkor majd keresni… Neki már lesz hol kezdenie!

Az étterem, ahol én dolgozni kezdtem, egy forgalmas, turisták által kedvelt hely volt, ami mindig tele volt élettel. A munka sokszor kihívást jelentett: az étel- és italkészítés, a vendégek kiszolgálása és az esti csúcsidőben megőrizni a hidegvérem. De mindez nekem is hozzájárult a személyes fejlődésemhez. Turizmus és vendéglátás az én szakom. Megtanultam, hogyan kezeljem a stresszes helyzeteket, hogyan kommunikáljak hatékonyan a kollégákkal és a vendégekkel.

A Topi az odaáig vezető úton is segített már. Tényleg, ami igazán megkönnyítette a munkavállalást, az a TopiWork.hu által nyújtott támogatás volt! Kérdéseimre gyorsan kaptam választ, a munkaszerződésem ügyintézése is gördülékenyen ment. Ez a fajta támogatás, különösen diákként, aranyat ér, mivel segít abban, hogy az ember biztonságban érezhesse magát az új kihívások közepette.

Ők amúgy sok dologban fogják a kezünket az elején. Tesztet iratnak, segítenek összekapcsolódni a munkaadóval, segítenek informálisan is, hogy miként képzeljük el az első állásinterjút meg ilyesmi. Igazi mentorok – talán ez a jó kifejezés.

Az étteremben dolgozva a csapatszellem volt az, ami igazán megfogott. Mindenki támogatta a másikat, és bár a munka néha hektikus volt, mindig számíthattam a kollégáimra. Ez a közösségi élmény nem csak a munkahelyi légkört tette kellemesebbé, hanem segített abban is, hogy gyorsabban tanuljak és alkalmazkodjak a munka ritmusához.

Az étteremben töltött időm alatt rengeteget tanultam: a vendéglátás művészetéről, az emberekkel való bánásmódról, és arról, hogy a kemény munka hogyan vezethet elismeréshez és sikerhez. A TopiWork.hu-n keresztül megszerezhető tapasztalatok bebizonyították, hogy a diákmunka nem csak anyagi előnyökkel jár, hanem személyes és szakmai fejlődést is lehetővé tesz. Nézzetek hát rá, mit tudnak ők nektek nyújtani esetleg: diákmunka budapest.

Minden diáknak, aki például Budapest szívében keres munkát, bátran ajánlom a TopiWork.hu-t. Az oldal nem csak abban segít, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkát, de támogatást is nyújt a folyamat minden lépésében. Ha tehát valódi, értékes munkatapasztalatra vágysz, ne habozz: látogass el a TopiWork.hu-ra, és kezdd el az utadat a munka világában!

A munka és a tanulás egyensúlyának megtalálása nem mindig könnyű, de a TopiWork.hu-val egy megbízható társra találhatsz ebben a kalandban. Kezd el ma, és légy részese egy olyan közösségnek, amely támogatja és ösztönzi a diákokat, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Az étteremben szerzett tapasztalataim és a TopiWork.hu által nyújtott lehetőségek örökre megváltoztatták az életem.

Budapest, te csodás! Mondhatnám így a végére ezt is… Budapesten elkezdeni az életünket nagy lehetőség. Nekem nem sikerült volna mindenhol így megragadnom, ha nincs a Topi. De, mivel volt, most ott tartok, hogy az életkezdésemet tették tökéletessé, ami pótolhatatlan ajándék, én azt gondolom. Szóval nálam a dolog jól sikerült, és félek, nagyon nehezen visszacsinálható lett volna, ha nem sikerül ilyen jól! A Topi sikeres és később nagyon előremutató életeket bontakoztat ki nekünk! Illetve velünk. Magyarország olyan hely lett, amin belül a legtöbb dologban, a legtöbb területen belül és a legtöbb szakmában Budapesten tud érvényesülni az ember.

Úgy kezelem tehát ezt a szakaszt az életemben, ami példátlanul jól összejött és ezért igyekszem tanácsot adni, és továbbadni azt is, amit megtanultam. És minél több egyetemistának felhívni a figyelmét a TopiWorkre! Vállaljatok munkát, az egyetemi éveitek alatt ne csak az iskolapadot és a bulihelyek padlóját koptassátok (mert néha persze ez is kell, az egyetem azért szórakozás is), hanem kóstoljatok bele a nagybetűs életbe.